• 2024-06-28

Karriere Definisjon - To betydninger av Word Karriere

Hva slags karriere drømmer du om?

Hva slags karriere drømmer du om?

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Prøv dette lille eksperimentet. Gå til din favoritt søkemotor og skriv inn ordet "karriere". Resultatsiden din viser sannsynligvis mer enn to milliarder elementer. Blant dem finner du sider som inneholder forskjellige yrker sammen med detaljer om hver enkelt, jobbsøking og karriere- og jobbsøknadsråd.

Hvorfor har det enkle søket dukket opp så mange ressurser? Årsaken er at det er flere definisjoner av "karriere". Søkemotoren vet ikke hvilken du mener når du skriver inn ordet. Her er to betydninger. Selv om de er relaterte til hverandre, er det betydelige forskjeller mellom dem.

Karriere Definisjon 1: Et synonym for "Occupation"

Vi bruker ofte ordet karriere som et synonym for yrke, handel, yrke eller yrke. Denne definisjonen refererer til hva en person gjør for å tjene til live. Det er tusenvis av karrierer. De spenner fra de som krever omfattende utdanning og opplæring til andre som du trenger knapt noen forberedelse. Eksempler på karriere er ingeniør, snekker, lege, veterinærassistent, kasserer, lærer og frisør.

Karriere Definisjon 2: En serie jobber eller en karrierevei

Den andre meningen er mye mer komplisert. Det handler om en enkeltpersoners progresjon gjennom en rekke jobber i løpet av hans eller hennes levetid, og omfatter den personens utdannelse og ubetalte arbeidserfaringer, som internships og frivillige muligheter.

Når det er definert i denne konteksten, dekker det alt relatert til karriereutvikling, blant annet karrierevalg og fremskritt. Din karriere kan ta en rekke stier. Deretter skal vi undersøke tre muligheter.

3 karriereveier: hvilken vil du ta?

Du kan finne deg selv på en av disse tre karriereveiene. Den første innebærer en rekke helt uavhengige arbeidsplasser; den andre, en rekke stadig mer ansvarlige stillinger som er relatert til hverandre; Og til slutt, den tredje, en sti fylt med forskjellige jobber i samme bransje, hver med muligens mer ansvar enn den som var før den.

  • Sti 1: Din karriere kan bestå av en rekke tilfeldige jobber som ikke er relatert til hverandre. For eksempel kan du først jobbe som kasserer i en matbutikk, deretter som server i en restaurant, og neste som hjemmepleiehjelp. Med slike ulik yrker i arbeidshistorien din, er det umulig å forutsi hva din neste jobb vil være. Disse karriere har ikke mye felles, så din erfaring i en posisjon vil sjelden føre deg til en påfølgende som betaler mer eller følger med, mer ansvar.
  • Sti 2: Den andre banen innebærer å bevege seg innenfor samme yrke. Hvis du fortsetter å jobbe som kasserer, uansett om du er i forskjellige virksomheter eller det samme, vil din erfaring vokse. Å gjøre dette vil tillate deg å flytte opp rekkene i samme organisasjon eller få bedre jobber i andre. Kanskje du vil bli forfremmet til en stilling hos kundeservicen. Til slutt kan du være kvalifisert for en jobb som innebærer å overvåke andre kasserere. Når du går inn i stadig mer ansvarsfulle stillinger, bør din lønn også gå opp.
  • Sti 3: Det tredje scenariet har flyttet opp bedriftens stige gjennom en rekke stillinger i samme bransje, men ikke i samme yrke. Hvis ditt endelige mål er å bli en detaljhandlerforvalter, for eksempel, start karrieren din som kasserer. Dette vil ikke være en vanskelig jobb å få. Fordi det er mye omsetning på dette feltet, er åpninger lett å komme med, og lite trening er nødvendig. Med din erfaring i detaljhandel, kan du neste kvalifisere for en jobb som selger. Etter å ha fått mer erfaring, kan du bli en assisterende avdelingsleder, deretter en avdelingsleder, en assistentbutikkleder, og kanskje til slutt en butikkjef.

Du kan ikke se din spesifikke karrierevei representert her. Det ville være umulig å dekke alle situasjoner som eksisterer i dybden. For eksempel flyttes sidekarriere - når en individuell overgang mellom jobber med forskjellige, men ikke nødvendigvis større, ansvarsområder ikke er blitt diskutert. Det har heller ingen karriereendringer som innebærer å flytte til et helt nytt yrke som det trengs ekstra trening eller utdanning for. Når du går inn i et nytt yrke, som det ville være tilfelle her, må du kanskje begynne på bunnen.

Karriere, som vist her, tar på seg mange forskjellige former. Ta nøye og godt gjennomtenkte beslutninger for å øke sjansen for suksess.


Interessante artikler

Kan arbeidsgivere sjekke sysselsettingshistorien din?

Kan arbeidsgivere sjekke sysselsettingshistorien din?

En veileder til informasjonen arbeidsgivere kan sjekke om din jobb historie, og hvorfor det er viktig, du være ærlig om din arbeids historie.

Kan Enlisting Sett fortiden bak deg

Kan Enlisting Sett fortiden bak deg

Så langt som planer for å starte livet ditt igjen for å løpe vekk fra militæret. Hvilke som kan løses ved å anskaffe, og som vil komme tilbake for å hjemsøke deg?

Kan arbeidsgivere be om lønnshistorie?

Kan arbeidsgivere be om lønnshistorie?

Lær når arbeidsgivere er forbudt fra hvor mye du har gjort, samt når og hvordan du skal utlevere lønnen din.

Samle arbeidsledighet når du er selvstendig næringsdrivende

Samle arbeidsledighet når du er selvstendig næringsdrivende

Lær det grunnleggende om arbeidsledighet, og å være selvstendig næringsdrivende, inkludert når og hvordan entreprenører og frilansere er kvalifisert til å samle inn.

Å velge ut av Statens pensjonssystemer

Å velge ut av Statens pensjonssystemer

Lær om om det er mulig for offentlige ansatte å velge bort å bidra til Federal Employees Retirement System eller FERS.

Kan du samle arbeidsledighet hvis du jobber på deltid?

Kan du samle arbeidsledighet hvis du jobber på deltid?

Informasjon om når du kan samle arbeidsledighet dersom du jobber på deltid, som kvalifiserer for delvis arbeidsledighet, og hvordan arbeidsledighetsfordeler beregnes.