• 2024-06-30

Kan et selskap brann deg uten varsel?

Onsdagsmøte 30 september 2020

Onsdagsmøte 30 september 2020

Innholdsfortegnelse:

Anonim

Når noen blir uventet sparket uten grunn eller uten varsel, spør de ofte om arbeidsgiveren hadde lovlig rett til å gjøre det. Dessverre er svaret ja i de fleste tilfeller.

Kan et selskap brann deg uten varsel?

Siden de fleste arbeidstakere er ansatt på vilje, er realiteten at de kan sparkes uten varsel.

Vilkårlig ansettelse er et begrep som brukes til å beskrive forholdet mellom en ansatt og en arbeidsgiver hvor en av partene kan avslutte ansettelseskontrakten av en eller annen grunn og uten varsel, så lenge årsaken ikke er diskriminerende.

Unntakene er arbeidstakere som er omfattet av arbeidsavtaler eller forhandlinger om forhandlinger, eller når statlig lov forbyder det. (På tidspunktet for denne skrivelsen, per Statskonferansen av statlige lovgivere, "Arbeidsforhold er antatt å være" vilje "i alle amerikanske stater unntatt Montana." Men andre stater kan legge sine egne begrensninger og begrensninger på at- vil sysselsetting.)

Det er også ulovlig for arbeidsgivere å brenne arbeidstakere av diskriminerende grunner basert på alder, rase, religion, nasjonal opprinnelse, seksuell orientering, kjønn, graviditet eller funksjonshemning. I tillegg er arbeidsgivere forbudt å utlevere ansatte som gjengjeld for å plystre eller rapportere ulovlig eller uetisk arbeidsgiveraktivitet.

Oppsigelsesprosess

De fleste arbeidsgivere er interessert i å opprettholde høyt personalemoral - stort sett betyr det ikke å opprettholde en praksis med å skyte medarbeidere uten varsel. Som et resultat av dette har mange arbeidsgivere retningslinjer som styrer forhold under hvilke ansatte kan bli sparket.

Vanligvis vil ledere være pålagt å møte med ansatte og utstede advarsler når ytelsen ikke oppfyller standarder. Ofte vil ledere opprette en ytelsesforbedringsplan for å løse eventuelle problemer. I dette tilfellet er ansatte vanligvis gitt en tidsperiode for å forbedre ytelsen.

Lederen vil gjennomgå arbeidstakerens prosess og ytelse og vil revurdere utfallet basert på eventuelle forbedringer (eller mangel derav) gjort. Det kan være anledning til å appellere beslutningen om å si opp arbeidet ditt hvis du føler at det ikke var gyldig.

Informasjon om politikken i firmaet ditt kan være tilgjengelig i arbeidstakerhåndboken, i arbeidsavtalen din, eller du kan få informasjonen fra Human Resources-avdelingen.

Det er imidlertid verdt å merke seg at ytelsesforbedringsplaner ikke alltid er den siste muligheten for muligheten de ser ut til å være. På enkelte arbeidsgivere blir det første skrittet mot utgangen. Skulle du finne deg selv i denne situasjonen, er det lurt å begynne å søke en jobb umiddelbart, så vel som å gjøre sitt beste for å ta opp de problematiske områdene som er nevnt i anmeldelsen din.

Lyd negativ? Tenk på de kloke ordene til Liz Ryan, grunnlegger og administrerende direktør for Human Workplace, i kolonnen hennes på Forbes:

"En leder setter deg bare på en Performance Improvement Plan når de vil bli kvitt deg. I stedet for en prestasjonsforbedringsplan, bør den kalles Dette er første skritt mot å skyte deg, fordi det er hva som skjer."

Kort sagt, selv om arbeidsgiveren din har en oppsigelsesprosess eller har skissert en resultatforbedringsplan, bør du ikke anta at jobben din er trygg i en periode.

Avgangslønn når du er sparken

Selv om en avfyring kan komme uten advarsel, vil mange arbeidsgivere fortsatt gi utlatte ansatte kompensasjon for en tidsperiode eller avgangsvederlag, selv om du kanskje har blitt bedt om å forlate lokalene umiddelbart.

En avgangspakke er en fordel eller betaling utstedt til en ansatt når han eller hun forlater sin jobb hos et selskap. Avgangsvederlag kan omfatte tilleggsbetalinger basert på antall måneder en arbeidstaker arbeidet, betaling for ubrukt betalt ferie, ferie eller syktid, kompensasjonstid, oppgjør i stedet for vanlig oppsigelsestid, fortsatt medisinsk, tann- og livsforsikring, pensjonsytelser, aksjeopsjoner, flyttingstjenester og mer.

Avgangsbelønning er vanligvis etter arbeidsgiverens skjønn og er bare lovlig under visse omstendigheter. For eksempel krever enkelte stater at arbeidsgivere skal gi avgangspakker til ansatte når de gjør masseoppsigelser, som en anleggsavslutning eller innlevering av konkurs. I andre tilfeller kan avgangsvederlag være en del av ansettelseskontrakten, og som sådan ville alle ansatte være berettiget til det med mindre det var noen form for grov mislighold eller annen diskvalifikasjon.

For ansatte med vilje er imidlertid et selskap ikke forpliktet til å gi avgangsvederlag eller annen kompensasjon når du er opphørt fra arbeid.

Så lenge oppsigelsen ble gjort av andre grunner enn diskriminerende, er det ingen forpliktelse eller rettslig forutsetning for eventuelle ansettelseskompensasjon.

Når du blir sparket ulovlig

Hvis du ikke var ansatt på vilje og tror at du ble feilaktig opphørt, eller tror du ble sparket av en diskriminerende grunn, er det handlinger du kan ta. Det første trinnet er å sørge for at du kjenner dine rettigheter. Du kan snakke med HR-avdelingen hvis du har spørsmål om avslutning.

Hvis du føler at du har blitt avsluttet ulovlig og du vil gjøre noe, kan du få informasjon fra US Department of Labor om hvordan og hvor du skal sende inn et krav. Sjekk også din statlige arbeidsavdeling, fordi den kanskje også har ytterligere informasjon.

Du kan også slå opp lokale barforeninger for et nummer du kan ringe for å finne en arbeidsadvokat. Vær imidlertid oppmerksom på at selv om mange arbeidsadvokater vil tilby en gratis konsultasjon, vil forfølge saken koste penger.

Informasjonen som finnes er ikke juridisk rådgivning og er ikke en erstatning for slike råd. Statlige og føderale lover endres ofte, og informasjonen kan ikke gjenspeile egne staters lover eller de nyeste endringene i loven.


Interessante artikler

Forskningstekniker Cover Letter Eksempler

Forskningstekniker Cover Letter Eksempler

Eksempler på dekselbrev for en stilling som tekniker, med råd om hva som skal inkluderes, og tips for å skrive et effektivt følgebrev for en jobb.

Påkrevd mot ikke-utmeldte ansattes fordeler

Påkrevd mot ikke-utmeldte ansattes fordeler

Lær hvilke lover som gjelder når det gjelder ytelser til ansatte, og hvilke arbeidsgivere har fortsatt skjønn når de designer fordeler.

Forskning Disse moderskapspremiene før baby

Forskning Disse moderskapspremiene før baby

Et stort flertall av amerikanske selskaper vil gi fire til seks uker med barselslønn. Hvis din bedrift ikke gjør det, er det andre alternativer å forfølge.

Forskningsassistent Jobbbeskrivelse: Lønn, ferdigheter og mer

Forskningsassistent Jobbbeskrivelse: Lønn, ferdigheter og mer

Forskningsassistenter gir støtte til fagfolk som driver eksperimenter og forskning. Tjenestene varierer sterkt basert på forskningsfeltet.

Reserve og National Guard Retirement Pay System

Reserve og National Guard Retirement Pay System

Lær om pensjonsalarmsystemet for USAs militære reserver og nasjonalvakt, som er annerledes enn aktiv plikt.

Forstå Avkastnings- og Inntektserklæringen

Forstå Avkastnings- og Inntektserklæringen

Forstå Leie og Inntektserklæring (LES) er forenklet med disse omfattende forklaringene for medlemmer av Reserve og National Guard.